Apple iPhone 6

Описание на Apple iPhone 6

Производител:
Apple

Рейтинг:
8.6
Брой мнения: 9

Сподели:

В едно малко закъсняло ревю на вече полулярния iPhone 6 ще се опитаме да споделим пред вас обективните му предимства и недостатъци, в случай че все още се колебаете.

Свикнали сме точно през една година Епъл да изкарва на пазара изцяло нов iPhone, което ще рече нов дизайн и подобрен хардуер. Миналата есен не бе изключение и iPhone 6, редом до iPhone 6 Plus, отново направиха дръзък опит да подчертаят тенденцията, която фирмата успешно следва вече толкова години, а именно да предложи на клиентите си максимално изчистен дизайн, изработен от безкомпромисен избор на материали и задвижван от нова версия на iOS. Безспорно най-голямата изненада бе размерът на дисплея, който за първи път бива драстично уголемен - веднъж до 4.7 инча за iPhone 6 и още веднъж до 5.5 инча при 6 Plus версията. На пръв поглед това влиза остро в разрез с фундаменталната идея на Стив Джобс, че телефонът трябва да може да бъде използван и само с една ръка, но по-късно ще разберем, че всъщност Епъл старателно са се погрижили това да не бъде така.

Дизайн и изработка

Корпусът на новия iPhone 6 представлява едно красиво парче анодизиран алуминий, извито в страните си, придавайки определено по-стилна форма на телефона спрямо предишните модели. Стъклото на дисплея е леко заоблено по краищата, придавайки фантастично усещане за сливане на двата материала в едно. Жакът за слушалки отново се намира в долната част на телефона и заедно с входа за Lightning кабела са отново от метална обвивка, което допълнително украсява телефона. Дебелината е спаднала до забележителните 6.9мм (7.1мм за 6 Plus), като единствено нестандартно за първи път камерата е останала изпъкнала навън още някой друг милиметър, което в началото изглежда като лоша шегичка, но всъщност би могло дори да се оприличи като предимство: поставяйки телефона на равна повърхност, камерата го повдига в горния му край и по този начин целият му гръб остава във въздуха без да се драска, а всички знаем колко лесно нараним е алуминия. Накрая дори и да останат следи от употреба, те ще са незабележими едва по самия краен долен ръб на телефона, на което едва ли някой ще обърне внимание. От друга страна това, че изпъкнала камера е разположена максимално в горния десен ъгъл, я прави почти недостъпна за пръстите, без значение с коя ръка сте хванали телефона. Така накрая излиза, че реално изпъкналата камера успешно е превърната от дефект в ефективно предимство!

При първо хващане облите страни на новия iPhone 6 придават усещане за по-несигурно държане на телефона, сякаш се опитва да се изплъзне от ръцете ни. Несъмнено плоските и доста по-широки страни на всички предходни модели ни караха да се чувстваме далеч по-сигурно, когато държим телефона, но след около два-три дни боравене човек неминуемо привиква и се чувства комфортнo, държейки го. Усещането при допир с iPhone 6 за пореден път е като запазена марка на Епъл - все едно притежаваме по-скоро някое бижу, отколкото просто един мобилен телефон. Всичко е отново адски стегнато, металните копчета отстрани кликват плътно и сигурно, цялото стъкло на дисплея и кръглият сапфирен хоум бутон са страхотни на докосване, че дори и сапфиреното малко стъкълце отзад на камерата е приятно като усещане, ако се случи да минем с пръст по него. Абсолютно премиум продукт до последния квадратен милиметър.

Камерата

Силните продажби на iPhone са го превърнали и в още нещо - най-използваната камера на света. Милиони хора разчитат на качествените му снимки ежедневно и за радост Епъл мислят за тях - при всеки нов модел нещата видимо да се подобряват. В това число и 6-цата не прави изключение и определено може да бъде категоризиран като модела с най-добра камера (до анонсирането на iPhone 6S, разбира се). Тънкият момент идва от сравнително ниската резолюция на сензора, който отново разчита на скромните 8 мегапиксела, но от друга страна, докато многото мегапиксели продават стоката, по-малкото мегапиксели носят реално предимство: така имаме физически по-големи пиксели, а оттам и възможността всеки пиксел да поема по-голямо количество светлина. Повече погълната светлина означава по-хубави снимки при оскъдно осветление. Към всичко това като прибавим и 5-те оптични елемента на камерата, разположени пред сензора, подобряващи цялостно картинката, получаваме снимки, които много хора трудно биха повярвали, че са правени от телефон, а не нормален фотоапарат. Не трябва да пропускаме и тънката подробност, че флагманът 6 Plus разполага и с оптична стабилизация на изображението, което се счита за черешката на тортата при телефоните, и нещо, с което принципно единични бройки мобилни телефони биха могли да се похвалят към днешна дата. И последно, но не на последно място, Епъл предоставиха на клиентите си нещо доста интересно в iOS 8, а именно - чудесен вграден в системата редактор на снимките. Чрез него с лекота нанасяме професионални корекции на снимките си, като коригираме само тъмните или светлите части, променяме цялостно експозицията, контраста или други неща чрез помощта на слайдери, докато отзад iOS адски интелигентно пресмята нещата така, че крайният резултат просто да бъде придружен от “Уау!” ефекта.

Видео опциите на iPhone 6 са сходни с тези, които вече знаем от 5S, а именно: поддържа режим на Time-elapse, с който телефонът прави снимка през определен период, докато седи неподвижно и, разбира се, Slow-motion видео в 120 или вече 240 кадъра в секунда. И двете опции са много полезни, в случай че ви потрябват.

iOS

iPhone 6 дойде с поредната версия на iOS, а именно номер 8. Както традицията повелява, нещата визуално не изглеждат много по-различно от предходната версия, което категорично не следва непременно да бъде определяно като недостатък. Подобрения има в достатъчни количества, както нови визуални елементи, така и по отношение на стабилността. Едни от значимите новости са следните:

  • По-тясна интеграция с iCloud, което ще рече, че снимките ви ще бъдат много по-лесно достъпни извън телефона, тоест без да е нужно предварително да ги сваляте;
  • Апликация за здраве (Health app), която благодарение на вградения в телефона сензор за движение дори без да притежавате някоя умна гривна или часовник ще следи и изчислява доста коректно движенията ви на дневна, седмична, месечна и дори на годишна база. Така лесно може да се мотивирате за повече активен живот, пък и дори може да се окажете леко подтикнати към покупка на Епъл часовника, който ще допълни функционалността на апликацията;
  • Детайлна информация за това кое приложение хаби повече батерия. Нещо, което със сигурност би довело усмивка при андроид феновете, че едва сега пристига при iOS, но все по-добре късно, отколкото никога. 
  • Виртуалният асистент Сири схваща нещата още по-добре, успява да пише в реално време, докато му диктувате (ако все пак говорите добре някой чужд език, поддържан от него) и да прави някои дребни допълнителни неща. Като цяло отбелязва прогрес, но определено има какво още да се желае, докато стигне нивото на Гугъл, примерно.
  • Една от най-приятните новости е в добавената функционалност на екрана при заключен телефон, чрез който можете още докато сте там да маркирате някой мейл като прочетен, да го изтриете или да отговорите на съобщение, без да трябва да отключвате телефона и да използвате апликация за същите неща. Тук спестяването на време и самото удобство са големи!
  • Ако притежавате iPhone и iPad, свързани с едно Apple ID, ще имате възможността да приемате телефонни разговори и през таблета. Звучи налудничево на пръв поглед, но приемете, че в даден момент таблетът може да се окаже по-близко до вас, отколкото е телефонът - тогава защо пък да не вдигнете от него?

Нека разгледаме вероятно едно от най-големите предимства на iOS за iPhone 6 и най-вече за iPhone 6 Plus. Както споменахме някъде по-горе, най-голямата новост и за двата модела е по-големият дисплей, което, колкото и да е хубаво на първо четене, за съжаление носи дискомфорт при работа с една ръка, особено ако сме предпочели по-големия iPhone 6 Plus. Тук Епъл са съумeли да интегрират една адски хитра екстра в iOS, която чрез двойно “потупване” на хоум бутона сваля целия екран надолу. По този начин, изведнъж държейки телефона с една ръка вече нямате абсолютно никакъв проблем да достигнете дори бутоните, забити в горните ъгли. Така, сега ако искате, все пак опитайте да направите същото с телефон от конкуренцията. Малко кофти, нали?

Дисплей

Имаме усещането, че Епъл използва някаква тайна формула, чрез която пресмята резолюцията на дисплеите на телефоните си, и iPhone 6 не прави никакво изключение със своите 1334х750 пиксела. Едва при iPhone 6+ имаме вероятно по някаква чиста математическа случайност точно попадение на Full HD резолюцията от 1920х1080 пиксела. Много има изписано по темата колко морално остарели са дисплеите на Епъл, какви високи резолюции предлагат алтернативните компании, но държим да отбележим, че общо взето разбираме каква идея следват, а именно: дори и 4.7” размер на дисплея при iPhone 6 с описаната горе резолюция получаваме 326 пиксела на линеен инч. При iPhone 6 Plus и по-високата му резолюция върху 5.5” екран имаме вече 407 пиксела на линеен инч. Но какво реално означава това? Малко ли е, много ли е? Отговорът е много по-прост, отколкото изглежда - човешкото око доказано има лимит да вижда разлика при повече от 300 пиксела на линеен инч и предвид, че говорим за телефон, държан на около 40-50см от лицето, нещата стават кристално ясни. Така погледнато, повечето резолюция става излишна, и освен това, не на последно място, би изисквала повече хардуерен ресурс и повече батерия. 

Новият дисплей на iPhone 6/6 Plus, сравнен спрямо предходния iPhone 5S, ни кара на секундата да видим очевидната разлика в картинката. Инженерите от Епъл са постигнали забележителни резултати, като най-вече динамиката е значително подобрена, цветовете по-ярки и така окото ни определено оценява високо крайния резултат! Новият 4.7” е вероятно, както за нас, така и за много хора правилният размер. Много по-голям от досегашния 4”, но въпреки това все още много удобен, когато бива държан с една ръка. Ако телефонът бъде завъртян хоризонтално, виртуалната клавиатура остава абсолютно центрирана ниско долу на екрана, при това с идентичен размер на бутоните спрямо по-малките предходни дисплеи. Това ни помага да не свикваме с нов размер на клавиатурата (какъвто бе случаят, преминавайки от 3.5” към 4” дисплей при iPhone 4/4S към iPhone 5/5S/5С) и също така освободеното място вляво и вдясно от клавиатурата бива леко дозапълнено с нови бутони, които ни помагат да сме още по-бързи и продуктивни. Твърдо заставаме зад мнението ни, че клавиатурата на iOS е вероятно все още е най-добрата въпреки физическия размер на телефоните.

Батерия

Една от най-приятните изненади, ползвайки новия iPhone 6, несъмнено донесе батерията. При конфигурирани общо 4 мейл акаунта, два от които ползват Push начин за получаване на писма и два сами си издърпват пощата (Fetch) през 30 минутен интервал, с около да речем поне час и малко говорене на ден, спокойно приключваме деня на 1/3 остатък от батерията. В света на модерните технологии, в който живеем, да преживееш цял ден с един заряд на батерията, че и да ти остане запас, спокойно може да бъде счетено за (голяма) червена точка! Не мислим, че можем да желаем нещо повече, що се касае батерията.

Недостатъци?

Погледнат под лупата, новият iPhone 6 има някоя друга забележка, която изсмуквайки си от пръстите, бихме могли да отбележим. Изцяло новият дизайн е донесъл някои конструктивни проблеми, като, например, най-често срещаният от тях е леко припукване на дисплея, ако го стиснем с пръсти назад към корпуса. Далеч е от болка за умиране, но сме чували за взискателни клиенти, които са счели това като основателна причина, за да потърсят ремонтни дейности в оторизираните сервизи. По-големият 6 Plus притежава странните възможности евентуално да се огъне в задния джоб на джинсите, ако решите да седнете преди да го извадите оттам, но като изключим това, не можем да се сетим за други физически недостатъци на телефона. Що се отнася до софтуерната част, нещата за съжаление не са толкова розови. Много често мейл клиентът ни забива без да проверява сам за поща и трябва да изключим и пуснем приложението наново. Преминаването от портретен режим в хоризонтално поставен телефон не винаги успява да бъде коректно уловено и телефонът “увисва”, визуализирайки грешното разположение. Всички тези неща, разбира се, са публично известни и сме убедени, че следващите хардуерни и софтуерни версии ще имат за цел да ги изчистят напълно.