Apple iPhone 6s

Описание на Apple iPhone 6s

Производител:
Apple

Рейтинг:
9.0
Брой мнения: 11

Сподели:

Въведение

В днешното ревю ще ви споделя личните си впечатления от iPhone 6s, който бързо се превърна в една от най-обсъжданите технологични джаджи напоследък.

Плюсове:

 • Красив дизайн

 • Иновативна 3D Touch технология

 • Стабилна ОС

 • Live photos е интересна функционалност с възможности за развитие в бъдеще

 • Touch ID е по-бърз и надежден

 • Много висока производителност

 • Много добър дисплей

 • Бързи комуникационни модули

 • Отличен GPS

 • Отлична камера с множество функции

 • Относително добър живот на батерията

Минуси:

 • Висока цена (по-висока от тази на предходния модел)

 • Ограничена употреба на NFC

 • Пространството за данни не може да се разширява

 • Базовият модел е с много ограничено място за данни

Нека разгледаме по-подробно компонентите и основните акценти, които наблюдаваме при iPhone 6s.

Дизайн и корпус

На пръв поглед можем да заключим, че дизайнът на iPhone 6s е същият като на iPhone 6, но с множество подобрения отвътре. Това е и основният selling point на Apple – вече за четвърти път S моделът представлява подобрена версия на телефона от предходната година. Още една новост е, че iPhone 6s може да се закупи в цвят розово злато.

Телефонът е много добре работещ и балансиран, a Apple са си взели бележка след злополучните проблеми, свързани с огъване на телефона - този път корпусът е направен от алуминий серия 7000, който е най-здравият материал, използван за направа на iPhone до момента.

Промените в дизайна спрямо предходния модел са почти незабележими: малко по-големи размери (+0,2 мм дължина, +0,1 мм ширина и +0,2 мм дебелина) и с 14 г по-тежък, в резултат от усиления корпус. Въпреки добавеното тегло, телефонът не се усеща тежък. Цялостното усещане при хващане е много приятно – прилепва фино и леко в ръката. Може да се каже, че iPhone 6S разполага с точния размер и точното тегло.

Всички кейсове от предходния модел пасват и на iPhone 6S. Стъклото е новото Ion-X, което според Apple е по-здраво и по-издръжливо при падане. Бутоните за усилване и намаляване на звука са отляво, заедно с този за изключване на звука. Бутонът за включване е отдясно (нововъведение от iPhone 6, при по-старите модели - отгоре), жакът за слушалки е отдолу (както при iPhone 6, при по-старите модели - отгоре), там е и микрофонът, а говорителят е отдолу вдясно на телефона.

Екран

Екранът на iPhone 6S е 4,7“, с резолюция 1334 на 750 пиксела. Това е приблизително HD резолюция при положение, че конкурентните телефони са 4K или поне Full HD, но въпреки това трябва да отбележим, че изображенията са кристално ясни. По-ниската резолюция на дисплея го прави по-тънък и по-икономичен, като остава повече място за по-голяма батерия. Имайки предвид, че окото не вижда над определено ниво на гъстотата на пикселите, то може да се приеме, че това е добро решение от страна на Apple.

При по-внимателно вглеждане, обаче, се забелязва, че остротата на изображението (326 пиксела на инч) е по-слаба от тази на iPhone 6S Plus (401 пиксела на инч) и повечето телефони от висок клас, предлагащи 500 пиксела на инч. Това прави впечатление особено при употреба на iPhone 6S веднага след като сте ползвали iPhone 6S Plus или Samsung Galaxy S6, например.

Контрастът е 1400:1 (същият като при iPhone 6), но почти два пъти по-висок от този на iPhone 5S (800:1). Въпреки това е под нивата на AMOLED дисплеите, използвани от Samsung.

Яркостта е доста силна (500 cd/m2) – една от най-високите сред смартфоните. Дисплеят е ясно четим дори и на пряка слънчева светлина, като бихме могли да кажем, че е може би най-добрият по отношение на показването на цветовете. Предават се точно, наситени са, но близки до естествените, за разлика от AMOLED дисплеите, които правят цветовете по-насители от нормалното (oversaturated) и леко студени и синкави. Бялото е истинско бяло, няма син оттенък, както при много от телефоните. Той е вреден за очите и съня на хората.

iPhone 6s може да се похвали с пълна поддръжка на sRGB стандарт за цветопредаване – показваните цветове са максимално коректни. Общото впечатление е за един отличен дисплей: ясен, ярък, с висок контраст и наситени цветове.

Телефонът разполага с 2 степени на натиск на дисплея (3D Touch), което е една от най-интересните новости в този модел. iPhone 6s предоставя възможност за бързи действия директно от стартовия екран, което много прилича на контекстните менюта на настолните ОС. Позволява бързо преглеждане на съобщения, мейли, снимки, уеб сайтове и др. без да се отваря нов прозорец. Недостатък е, че все още малко приложения я използват.

Производителност (процесор, памет, сторидж, батерия)

Както всяка година новият модел идва с нов, по-мощен процесор. По данни на Apple, А9 е с до 70% по-бърз от предходния А8. Същата е ситуацията и при графичния видеопроцесор М9, който според Apple е с 90% по-бърз от М8. Както винаги новият модел iPhone работи бързо и плавно, без засичания. На практика при обичайните задачи трудно може да се хване разлика в бързодействието спрямо предходния модел. Такава със сигурност ще се забележи спрямо по-старите модели, като бързината в действията в сравнение с  4S е повече от видима.

Удвоеното количество оперативна памет оказва влияние при отваряне на повече приложения. Смяната на приложенията при iPhone 6s е значително по-бързо, a презареждането на уеб страници в браузъра - по-рядко.

Спрямо възможностите, с които телефонът разполага, особено по отношение на снимки и видео, 16GB място за съхранение на данни са недостатъчни. Това прави покупката на модификация с поне 64 GB сторидж задължителна за потребителите, които имат намерение да снимат често с телефона си. Вероятно това ще е последният iPhone с такава опция.

На тестовете за производителност iPhone 6S води убедително пред конкурентите си, включително такива с процесори с повече ядра и повече оперативна памет. Тези резултати се постигат благодарение на операционната система iOS, която използва оптимално възможностите на хардуера на телефона.

Батерията на iPhone6 6s позволява около 1 ден работа при нормално натоварване, приблизително колкото повечето телефони от този клас. Батерията е 1715 mAh, малко по-малко от тази на iPhone 6, заради необходимото за 3D Touch повече място за дисплея. Телефонът разполага с Low Power Mode, който позволява значително намаление на разхода на енергия. Друг важен момент е, че TouchID е подобрен и работи по-бързо.

Камера, снимки, видео

Забелязваме значително подобрение в камерата (12МР), за първи път от излизането на модела 4S насам, когато беше лансирана 8 мегапикселовата камера. Интересна е и функционалността Live photos, която представя снимки в стил вестниците от Хари Потър. Струва си да обърнем внимание и на 3D Touch – екранът отчита силата на натиск, което е напълно нов начин за използването на тъч дисплеите.

Наблюдаваме 3 големи новости при iPhone 6s: сензор с 12МР на задната камера, 5МР на предната и Live photos. Live photos са снимки, които обхващат по 1,5 секунди преди и след момента на снимане и по този начин се получава кратък 3-секунден видеоклип. При нормално преглеждане на снимката тя изглежда като другите, но при по-силен натиск върху нея (за да се активира 3D Touch), снимката „оживява“. Функцията наистина е интересна и „хваща“ доста интересни моменти с движение. Недостатък е, че е налична само за собствениците на Apple устройства, работещи под iOS 9 и компютри Mac с El Capitan. Функцията се включва и изключва много лесно и работи дори при включен HDR.

Увеличаването на пикселите в сензора на 12 позволява по-детайлни снимки и повече увеличение на изображението при сравнително по-добро качество. Любопитното е, че този показател не беше променян от 2011 година (когато беше обявен iPhone 4S). Камерата на iPhone 6s осигурява много високо качество на снимките, отличен баланс на бялото при почти всякакви условия. Цялостните резултати са много по-добри от тези на iPhone 6.

Камерата снима много добре и при слаба светлина (макар и не толкова добре като Samsung Galaxy S6). Интересен факт е, че можете да направите панорамни снимки с големина до 64МР, много повече от редица фотоапарати. Предната камера също е подобрена – вече е 5 MP (от 1,2 МР при предходните модели), което позволява снимане на по-добри селфита. Новост е и възможността за снимане със „светкавица“ и с нея. Осветяването става с дисплея, който светва в бяло.

Новост е и видеото с 4К резолюция, макар и при 30 кадъра в секунда, като при Full HD е 60 или 30 кадъра в секунда. При iPhone 6s наблюдаваме също така отлична цифрова стабилизация. Като цяло можем да обобщим, че качеството на снимките и видеата е много добро.

Аудио

Звукът от говорителя е много добър и бихме го определили като достатъчно силен за повечето потребители. Средните баси са добре настроени, но ниските не са на необходимото ниво. Високите честоти са представени много добре и тоналността е много близка до звуците в реалния живот. Когато се включат слушалки към телефона (жични или безжични), при заключен екран се стартира музикалното приложение.

Можем спокойно да заключим, че като цяло iPhone 6s е един от най-добрите мултимедийни телефони и напълно покриващ изискванията на почти всички потребители, като единствено аудиофилите биха останали евентуално недоволни.

Удобство на работа

iPhone е известен с лесната и удобна работа с него, като именно това е ключът към неговия успех от самото начало. Както всеки потребител очаква, iPhone 6s не забива, върши страхотна работа, а приложенията вървят по-добре на него, отколкото на конкурентните устройства.

Заключение

В общи линии iPhone 6s е значително по-добър от iPhone 6 - много повече възможности, функционалности и екстри. Нека разгледаме финалните оценки и да обобщим кои са най-силните страни на телефона.

Оценка

Дизайн 10/10

Дисплей 10/10

Камера 10/10

Свързаност и качество на разговорите 8/10

Производителност и удобство при употреба 10/10

Софтуер и екосистема 10/10

Батерия 7/10

Цена 5/10

А какви са твоите впечатления? Сподели в полето за потребителски мнения.