Apple iPhone 6s Plus

Описание на Apple iPhone 6s Plus

Производител:
Apple

Рейтинг:
8.1
Брой мнения: 7

Сподели:

За пореден път Apple даде старт на по-малкия, „нормален“ iPhone и след това пусна модел с големи размери – новия iPhone 6S Plus. Макар че името му е дълго за произнасяне (нека се радваме, че компанията не го е кръстила например „новия голям iPhone”), устройството е атрактивно.

Смартфонът с по-големи размери ще привлече потребителите, които харесват възможностите на iOS и другите предимства на устройствата на компанията, но смятат батерията и екрана за недостатъчно задоволителни. Като че ли този модел е отговор на смартфоните с Android, като разбира се, Apple съхраняват стилността и семплостта, с която се свързва името ѝ.

Конструкция

Дизайнът на iPhone 6S естествено е по-голям, но визуалната прилика с миналогодишния модел е огромна, което е малко разочароващо, тъй като той бе с дебела рамка. И iPhone 6S Plus е по-дебел заради екрана с технология 3D Touch.

Към септември 2015 г. Apple все още не са разкрили размера на батерията, но се надяваме друга причина за увеличаване дебелината на устройството да е и по-голямата батерия. Без съмнение 6S Plus трябва да е оборудван с по-голяма батерия от 6S, а екранът му да е с резолюция 1080 p, но рамката на 5,5-инчовия панел изглежда доста по-грубо от тази на LG G4, който има същия размер на екрана, но по-висока резолюция и по-голяма батерия.

Все пак, преобладават гладките извивки на наподобяващата керамика конструкция и iPhone 6S Plus все пак е леко и удобно за държане в ръка устройство. Не бихте могли да забравите обаче, че това е фаблет, и ще ви е необходимо да го намествате в дланта си, за да работите удобно с екрана, както и ще трябва да се подготвите да работите с две ръце.

Ако закупите този смартфон, след като досега сте работили с iPhone 5S, размерите му ще ви се сторят огромни, като дори функцията Reachability (натискане два пъти на бутона за връщане към началния екран) няма да ви помогне.

Не забравяйте все пак, че купувате фаблет, и ако очаквате по-голям екран и батерия, ще се наложи да направите компромис. По-големият екран е с резолюция 1080p – докато тенденцията най-новите смартфони да се оборудват с екрани с резолюция QHD се утвърждава все повече, към този момент съдържанието, което е съвместимо с тях, е доста ограничено.

Тази резолюция наистина подобрява изображението на екрана (Sony дори вгради екран с резолюция 4K в Xperia Z5 Premium) и щеше да е добре, ако и Apple го бяха внедрили, но като се обърне внимание колко „деликатни“ са батериите в моделите на iPhone, това вероятно не е много добра идея.

Технология 3D Touch

Екранът все пак е надграден – включена е технологията 3D Touch – което означава, че както в Apple Watch и новия MacBook, бихте могли да взаимодействате с екрана в зависимост от степента на натиск, който упражнявате.

Бихте могли да извършвате различни интересни действия, като упражняване на допълнителен натиск за преглед на съобщения и уеб страници като линкове, но някои действия не се изпълняват лесно. Например ако докоснете едната страна на екрана и натиснете, ще можете да прегледате приложенията, които сте използвали последно – по същия начин, както и като докоснете два пъти началния бутон. Действието обаче не е интуитивно, тъй като е необходимо да натискате не точно определена зона от екрана и тъй като телефонът е голям, може и да се притеснявате да не го изпуснете.

Важното е да запомните, че опцията е достъпна – всички толкова сме свикнали да работим със сензорния екран чрез докосване, че често забравяме за „скрития достъп“ до някои функции – ще бъде интересно да научим как Apple ще развие технологията в бъдеще. Като си спомните обаче, функцията сработва добре и смартфонът известява чрез вибрации, че действието е успешно.

Надградена камера

iPhone 6S Plus разполага с 12-мегапикселова камера с приемливо качество – Applе най-сетне са осъзнали, че трябва да надградят камерите в смартфоните си, след като конкуренти като Samsung и Sony вече използват 16-мегапикселови и 23-мегапикселови сензори (от 2012 г. досега камерата на iPhone бе 8-мегапикселова).

12 мегапиксела може и да не са много, но това означава, че скоростта на затвора е по-висока от всякога, 5,5-инчовият екран е кристалноясен и като цяло качеството на изображенията, заснети с iPhone, се е подобрило.

През 2014 г. Apple инвестира много средства в кампанията си „Заснето с iPhone 6“ и ако с този телефон могат да се заснемат по-качествени снимки (а няма причина това да не е така), камерата му е многообещаваща.

Режимът Live Photos, при задаването на който iPhone 6S Plus записва 1,5-секундно видео, преди и след като заснемете снимка, за да се постигне ефект на изображение като от „Хари Потър“ със звук и движение, е иновативен, макар и не особено полезен. Не забравяйте, че режимът се активира чрез технологията 3D Touch. Силно впечатление прави скоростта на затвора, която не намалява при работа с режима Live Photos, а изображенията са с чудесно качество за 12-мегапикселов сензор.

Камерата на iPhone 6S Plus е оборудвана и с функция, която по-малкият iPhone не притежава – оптична стабилизация на образа. Технологията използва мотори, които стабилизират сензора, а бидейки по-стабилна, камерата може да пропусне повече светлина без ефект от размазване – с iPhone 6S Plus оптичната стабилизация на образа може да се използва и при запис на видео. Това не е нищо ново – също както и възможността за запис на видео с резолюция 4K, която и двата смартфона предоставят – но видеозаписите изглеждат по-атрактивни.

Мощно устройство, но дали батерията е по-издръжлива?

iPhone 6S Plus е оборудван с редица полезни нови компоненти, които би трябвало да подобрят работата с него – особено ако все още ползвате смартфон на водещия производител от 2013 г.

Издръжливостта на батерията на iPhone 6 Plus е приемлива благодарение на по-дебелата конструкция, позволяваща вграждане на батерия с по-голям капацитет, но все пак не е водеща на пазара. Според някои експерти обаче издръжливостта на батерията може да не е по-висока (и е възможно дори да е по-ниска) и това няма да се хареса на редица потребители на Apple.

Процесорът A9 обаче е най-малко 70 на сто по-бърз от миналогодишния и 90 процента – от миналогодишната графична мощ, което естествено допринася за високата производителност при възпроизвеждане на 3D игри. Новият чип осигурява не само високопроизводителна графика и по-интелигентна работа, но би трябвало да бъде по-ефективен и да предоставя по-висока издръжливост на батерията.

Както обикновено, Apple не разкриват капацитета на вградената в iPhone 6S Plus RAM памет. Но ако слуховете за 2 GB са верни, игрите ще се възпроизвеждат по-гладко и работата с устройството ще е по-бърза.

Заключение

И така, 5,5-инчовият iPhone едва ли ще се нареди сред най-продаваните хендсети на Apple, но безсъмнено iPhone 6S Plus ще привлече нови потребители на фаблети.

Предпочелите по-големия iPhone 5S (по-голям от тънкия 4S) вероятно ще сметнат този смартфон за значително по-обемист. Дебелината обаче се дължи на предимства като по-издръжливата батерия, подобрения екран и по-големия капацитет на RAM паметта за гладка работа в интернет.

Очевидно цената на iPhone 6S Plus ще е по-висока, но от потребителите зависи дали технологията 3D Touch и надградената камера са достатъчни, за да ги стимулират да закупят това устройство вместо миналогодишния по-достъпен модел.

Макар че дизайнът на моделите е твърде сходен, все пак iPhone 6S Plus е стъпка напред за Apple.

Предимства

  • Отличен екран
  • Мощна камера
  • Впечатляващ 3D интерфейс

Недостатъци

  • Обемист
  • Магнит за отпечатъци