Блог

Как да пестим, когато пазаруваме?

Публикувано на

Пазаруването е процес, за който са необходими много ресурси - време, енергия, финансови средства и до голяма степен осъзнатост у потребителите. Когато си купуваме продукти под влияние на своите импулси, често оставаме разочаровани впоследствие, тъй като не сме премислили добре спонтанните си действия. Ето ги нашите съвети за едно прекрасно потребителско преживяване - пестеливо, разумно и приятно.

1. Купувай си само това, от което имаш нужда

Колкото и очевидно да изглежда на пръв поглед, голям процент от потребителите по света пазаруват под влиянието на външни стимули, вместо наистина да имат нужда от конкретния продукт. Как да разбереш дали се нуждаеш от съответния продукт? Провери дали разполагаш с подобен вкъщи, който ще ти свърши същата работа; помисли дали си се сетил за него под влиянието на емоция (скука, гняв, стрес и др.) и изчакай, докато силните ти чувства отминат, за да си зададеш отново този въпрос. Една от препоръките, които можем да дадем в този случай, е да не пазаруваш гладен или много изморен, защото можеш да купиш много повече продукти, от които реално не се нуждаеш в съответния момент.

2. Пазарувай в брой, а не с карта

Един от най-полезните трикове е да изтеглиш точната сума, която си отделил за пазаруване и нито лев отгоре. При това положение, когато дойде време да излезеш от магазина, ще разполагаш със съответната сума и няма да се изкушиш да закупиш още нещо. Друг интересен психологически елемент е свързан с възприятието ни за парите - когато те се намират в карта или друг дигитален носител, не обръщаме толкова голямо внимание на харченето им, докато разполагайки с тях в брой наистина усещаме как се изпълзват от ръцете ни и съответно сме по-пестеливи.

3. Обмисли добре опциите си при големи покупки

Добре е да се допиташ до мнението на други потребители и експерти за даден продукт, но когато става въпрос за по-сериозни покупки (като сума) е направо задължително да отделиш време и да проучиш въпроса. По този начин ще разполагаш с друг важен актив, освен финасовите средства, а именно - информация. Когато искаш да направиш разумна покупка, събраната достоверна информация ще ти помогне да се чувстваш значително по-уверен в избора си.

4. Сравни цените

Когато говорим за сравнение имаме предвид между магазините и между различните брандове, които предлагат относително еднакви продукти/услуги. Например: ако искаш да си купиш бяла тениска с къс ръкав, е много вероятно да откриеш една и съща на различна цена в различните онлайн магазини или две еднакви (на пръв поглед) бели тениски, които обаче се различават по марка. В зависимост от марката може да има различно оскъпяване на един и същи продукт, така че брандовете наистина имат значение.

5. Събирай купони и отстъпки

Ако искаш да си купиш даден продукт, но не ти е от жизнена необходимост да се случи веднага, можеш да потърсиш купони и отстъпки, с които да го получиш на значително по-ниска цена. Доста добра алтернатива са и сайтовете за групово пазаруване, където постоянно пускат много добри оферти, от които можеш да се възползваш. Важното в случая е внимателно да прочетеш следващата точка, защото там съществува един друг риск...

6. Не се поддавай на намаленията

Много често търсим конкретен продукт и след това се отплесваме и решаваме да купим още няколко. Мозъците ни са програмирани по начин, по който изпитваме силен прилив на положителни емоции, когато видим намаление на продукт, който желаем. Рисковано в случая е да не се поблазним да закупим още няколко от същия магазин/сайт, където ни ги предлагат на намаление. Не забравяй: отстъпките са страхотна идея, когато се отнасят до нещо, от което наистина се нуждаеш. В противен случай ще се окажеш с повече закупени продукти на по-ниска цена, но със значително по-празен портфейл.

7. Пробвай да го изработиш сам

Не всички продукти са наложителни и освен това голяма част от тях могат да бъдат приготвени в домашни условия. Ако искаш да спестиш сериозна сума, помисли дали няма да ти достави удоволствие да пробваш сам да си го направиш, или най-малкото се замисли дали нямаш приятели или познати, които могат да ти услужат с дадения продукт, без да се налага да го закупуваш.

8. Направи си списък за пазаруване

Един от най-ефективните начини да се предпазиш от импулсни покупки и да се чувстваш фокусиран и организиран при пазаруване е да си изготвиш списък. Без значение дали ще го изготвиш на хартия или ще използваш специално приложение за целта, отбелязвай с тикче (или задраскай) всеки продукт, който си закупил. По този начин ще се чувстваш не като ограничен потребител (който не може да си позволи да закупи повече неща), а като купувач, който е отишъл на мисия.

9. Когато се колебаеш, не го купувай

В голяма част от случаите, в които се колебаем дали да купим даден продукт (особено на живо в магазин), всъщност не се нуждаем от него, а се чувстваме напрегнати, притиснати от продавача или околната среда. Най-доброто решение, ако се колебаеш дали да си вземеш примерно някоя дреха, е да излезеш от магазина, да се разходиш, да се захванеш с някакво друго занимание. Психолозите съветват да изчакаш 20 минути и тогава отново да помислиш дали се нуждаеш от този продукт. Друг интересен психологически трик е да не пипаш продукти, които не си сигурен дали искаш да купиш. Доказано е, че когато установим физически контакт с дадена вещ, започваме да я желаем много по-силно.

10. Онлайн пазаруването е по-евтино

Онлайн пазаруването има много предимства, но най-основното сред тях е, че можеш да спестиш сериозна сума. Пазарувайки онлайн можеш да се възползваш и от някои страхотни кодове за отстъпки, които брандовете пускат по имейл или във своите профили в социалните мрежи. Най-много игри с награди и кодове за отстъпки към момента компаниите пускат в своите Facebook профили, така че ти препоръчвам да ги откриеш там и да следиш за горещи оферти.

11. Пазарувай извън сезона

Този съвет е очевиден, но често го забравяме. Отнася се за всякакви стоки - дрехи, обувки, почивки и т.н. Когато си търпелив и имаш желание да се възползваш от наистина страхотни разпродажби, изчакай приключването на сезона и ще откриеш всичко, от което се нуждаеш, на значително по-ниски цени.

12. Преговаряй за цената

Ако си купуваш онлайн, пробвай да уговориш с електронния магазин да напишеш ревю за дадения продукт срещу някаква отстъпка. Ако пазаруваш пък офлайн, говори конкретно със съответния търговец и обсъди някакви варианти. Любопитно е, че в много случаи, ако представиш сходна оферта от конкурентен търговец, вероятността да ти предложат още по-добра нараства значително.

13. Пази касовите бележки и етикетите

На всеки от нас ни се е случвало да се прибере и да установи, че дрехата, която е закупил не му стои добре, или смартфонът, който си е взел, се е оказал дефектен. Затова винаги пази касовите бележки, гаранциите и не бързай да сваляш етикетите от продуктите - в много случаи ще можеш да ги замениш без проблем и без да се налага да чакаш.

14. Върни част от продуктите на излизане

Един от най-хитрите съвети, който можем да дадем в тази насока, е да погледнеш количката си за пазаруване (без значение дали става въпрос за онлайн или офлайн покупка) и виж кои артикули не са ти нужни. В много случаи след като си ги взел и ги видиш накуп, ще осъзнаеш как поне 2-3 от тях са били купени спонтанно. Чувството да ги върнеш и да осъзнаеш, че си спестил пари в последния момент, е безценно.

15. Не се поддавай на стимулите

Разумните купувачи се отличават от всички останали по това, че не се влияят от околната среда. Знаеш ли, че в повечето магазини пускат бавна музика, защото по този начин стимулират потребителите да пазаруват по-бавно, което води до 29% увеличение в продажбите? Друг интересен трик е свързан с продуктите, които се оставят в края на магазина, малко преди касите - тяхната роля е да те "предизвикат" да извършиш импулсна покупка и да се сдобиеш с доста неща, от които реално нямаш нужда.

16. Питай за карта за лоялност

Един от най-ефективните начини да пестиш пари е да пазаруваш с карти за лоялност. На много магазини има изнесена информация за такива, но на места ти дават единствено ако сам си поискаш. При различните вериги опциите са съответно различни, но на повечето места се събират точки, които после могат да се разменят за отстъпка от продукт/подарък.

17. Евтиното не винаги излиза евтино

Хубаво е да спестяваш пари, но не и да скъперничиш. Във втория случай рискуваш да купиш некачествена стока и да се наложи да я поправяш/да я купуваш няколко пъти, като реално изразходените средства ще възлизат на цената на малко по-скъп конкурентен продукт. За какво са ти всичките тези главоболия, ако можеш просто да вземеш нещо по-качествено на малко по-висока цена?

18. Бъди благодарен за това, което имаш

Най-много средства се пестят тогава, когато не изпитваме прекомерно силния импулс да купим нещо на всяка цена. Когато осъзнаем, че разполагаме с много повече, отколкото милиони други души по света, спокойно можем да се откажем от всичко, което не можем да си позволим.

Други публикации

Ролята на мобилния телефон в избора и покупка на продукти

Ролята на мобилния телефон в избора и покупка на продукти

С всяка следваща година наблюдаваме ръст в потреблението, което се осъществява през мобилните телефони. Днес ще обърнем по-специално внимание на ролята на смартфоните при разглеждането, избирането и закупуването на продукти.

Какво е влиянието на брандовете при избора ни на продукт?

Какво е влиянието на брандовете при избора ни на продукт?

Всеки бранд има възможността да повлияе върху решението на потребителя да извърши покупка, но по-интересното е по какъв начин успява да постигне този резултат. В настоящата статия ще разгледаме какви са причините да считаме, че марките имат значение при избирането на даден продукт.

10 начина да изберем най-добрия продукт

10 начина да изберем най-добрия продукт

Когато избираме продукт, всички потребители използваме различни методи, по които да достигнем до правилния избор. Вижте кои са нашите 10 съвета за ефективно пазаруване и достигане до най-добрите продукти.