Класации

Топ 10 смартфона на Review.bg за месец Март 2016

Публикувано на

В предходните месеци на пазара се появиха множество висококачествени смартфони, които се надпреварват за място в класацията Топ 10 на водещите устройства от този клас – моделите Modena на Coolpad, Blade A452 на ZTE, Mate 8 на Huawei, V10 на LG, Redmi 3 на Xiaomi, Lumia 550 на Microsoft, Galaxy A3 и A5 на Samsung и ME на Gigaset. И докато някои смартфони, сред които запазващите първото си място Galaxy S6 Edge и Galaxy S6, влязоха в класацията преди повече от година, през март 2016 г. добавяме ново устройство – Mate 8 на Huawei, което дебютира на 9-о място.

Най-нови конкуренти, които ще се състезават за първото място в класацията ни през април, са очакваните този месец модели Galaxy от серията S7. Наред с това, Xiaomi пусна на пазара два мощни модела – Mi 5 и Mi 5 Pro, за които ни предстои да публикуваме ревю. Същото се отнася и за модела Xplay 5 на китайския производител Vivo, чийто дизайн изключително напомня новите флагмани на Samsung и е оборудван с компоненти от висок клас.

Galaxy S6 Edge на Samsung

Samsung Galaxy S6 EdgeПървият флагман на Samsung със стилно заоблени ъгли на екрана и версията на модела Galaxy S6 споделят първото място в класацията. За разлика от повечето нови смартфони на пазара, които често демонстрират незначителни или сериозни недостатъци, Galaxy S6 Edge оставя положително общо впечатление. Обратно, производителността на модела е безкомпромисно висока. Корпусът на устройството е здрав – произведен е от метал и стъкло – и е елегантен благодарение на заоблените ъгли на екрана. Самият екран е основно предимство на устройството, не само поради уникалния му дизайн, но и поради разработената от Samsung технология Super AMOLED, която осигурява прецизни цветове, изключително висок контраст, широки зрителни ъгли и широко цветово пространство. Също така, яркостта на екрана на Galaxy S6 Edge е впечатляваща. Може би най-качественият към момента смартфон на пазара може да се похвали и с качествени камери, широк набор от функции и издръжлива батерия. Все пак, вероятно на някои почитатели на устройствата на Samsung ще им липсва сменяемата батерия и слота за карта MicroSD.

Galaxy Note 4 на Samsung

Samsung Galaxy Note 4Смартфоните от серията Note на Samsung са почти легендарни, не само поради едноименния стилус. Производителят е оборудвал Note 4 с отлични компоненти, сред които се отличава високопроизводителният процесор. Устройството предоставя и широкия набор от функции, които се очакват от смартфон от този клас, с изключение на порта USB 3.0 на предходния модел. Основно предимство на Note 4 обаче е високачественият екран с технология OLED и разделителна способност WQHD – Samsung въвеждат нови стандарти по отношение на прецизността и наситеността на цветовете (включително на черното), яркостта и широките зрителни ъгли. От друга страна, производителността на Note 4 не е достатъчна за устройство от висок клас, тъй като процесорът не се справя отлично при натоварване на системата. Като цяло обаче, Note 4 няма множество конкуренти сред устройствата тип „фаблет“ на пазара, особено от гледна точка на качеството на камерите и издръжливостта на батерията му, които също са отлични.

Lumia 950 XL на Microsoft

Microsoft Lumia 950 XLMicrosoft уцелват десятката с флагмана си Lumia 950 XL. При все това, работата с операционната система на компанията не е особено гладка – производителят обеща да я усъвършенства с предстоящото обновление на Windows 10 Mobile. Въпреки несъвършенствата на софтуера обаче, като цяло работата с операционната система е интуитивна. Наред с това, смартфонът е оборудван с най-новите хардуерни компоненти – процесор Snapdragon 810, RAM памет с капацитет 3 GB, флаш памет с капацитет 32 GB, възможност за поставяне на карта MicroSD с капацитет до 200 GB, сменяема батерия, 5,7-инчов екран с разделителна способност QHD, USB 3.1 Пок. 1 (Тип-C), възможност за безжично зареждане, скенер на ириса на окото и качествена камера. Lumia 950 XL предоставя и други функции, стандартни за Windows, сред които Continuum and Windows Hello. Недостатък на смартфона обаче е, че магазинът му за приложения не е достатъчно разработен, за разлика от тези за устройства на Apple или с Android.

Xperia Z5 Compact на Sony

Sony Xperia Z5 CompactС първото си поколение компактни модели Sony доказа, че скромните размери не означават лишаване от функции – въпреки малката конструкция, японският производител е оборудвал Xperia Z5 Compact с всички компоненти на флагмана си, чийто екран е значително по-голям. Наред с това, Z5c е сред малкото модели от висок клас с Android на пазара, чийто екран е по-малък от 5 инча. Не на последно място, Xperia Z5 Compact е водоустойчив и разполага с изключително качествени камери – поне на теория, тъй като на практика те биха могли да бъдат усъвършенствани. При всичко, казано дотук, Sony отново пускат на пазара най-качествения компактен модел в серията си. Двете версии на модела с по-големи екрани – Xperia Z5 и Xperia Z5 – също са атрактивни предложения. Също така, на пазара все още се предлага предходният модел – Xperia Z3 Compact, който предоставя отлично съотношение между цена и производителност.

iPhone 6S на Apple

iPhone 6S на AppleС моделите си S Apple обикновено надграждат в известна степен вече появилите се основни версии на iPhone. Като цяло, това се отнася и за iPhone 6S. Въпреки че новото поколение смартфони на Apple прилича на предходното обаче, производителят е променил редица характеристики на устройството. Така например, корпусът е изграден от здрави материали, камерите и комуникационните модули са надградени, а GPS сензорът предоставя надеждни данни. Наред с това, производителността на iPhone 6S е безкомпромисна, а с този модел дебютира и новата концепция за работа, наречена “3D Touch”, която според нас е основна причина за мигриране към новото поколение смартфони.

Galaxy S6 Edge+ на Samsung

Galaxy S6 Edge+ на SamsungМоже да се каже, че моделът Galaxy S6 Edge+ на Samsung е по-голяма версия на S6 Edge, който се предлага на пазара отдавна. Edge+ предоставя предимствата на модела с по-малък екран, сред които висока производителност, отлично качество на конструкцията и чудесен екран с технология Super AMOLED. Камерите на устройството са същите като тези в стандартния модел Edge и са сред най-висококачествените на пазара. От друга страна обаче, въпреки че Edge+ се появи няколко месеца след версията с по-малък екран, Samsung не са си направили труда да поправят някои недостатъци на смартфона, като спада на производителността при изпълнение на множество задачи едновременно. Това, както и по-високото тегло на смартфона, препъват Galaxy S6 Edge+ по пътя към най-високото място в класацията.

Galaxy Note 5 SM-N920A на Samsung

Galaxy Note 5 SM-N920A на SamsungВъпреки че моделът Galaxy Note 5 на Samsung не се предлага в Европа, вероятно някои от вас ще бъдат заинтригувани от частичния наследник на Note 4, който бе много успешен на Стария континент. Моделът е атрактивен и поради факта, че включва редица положителни характеристики на серията S6 на производителя – на първо място, бърз процесор и качествени камери. При все това, според някои експерти Note 5 е по-скоро стъпка встрани, отколкото обновление, но смартфонът обединява най-привлекателните функции на Note и S6. В редица отношения, включително от гледна точка на екрана, Note 5 е успешен продукт. Но моделът не е оборудван с функции като MHL и MicroSD. Наред с това, производителността на процесора видимо спада при натоварване на системата. От друга страна, стилусът с новия бутон за изваждане и прибиране е атрактивна функция за мнозина.

G4 на LG

G4 на LGМоделът G4 е сериозна стъпка напред за корейския производител LG. Конструкцията на устройството изглежда висококачествена, а опционният кожен заден панел е атрактивен. Наред с това, екранът с разделителна способност QHD се отличава с чудесен контраст, макар че яркостта му спада, когато смартфонът загрее силно (но не толкова, колкото тази на предходния модел). Камерата е сред най-качествените, налични на пазара за смартфони, а опциите за свързване на устройството са богати. За съжаление, работата с потребителския интерфейс на G4 не е особено гладка, въпреки изчистената версия на Android 5.1 Lollipop. Наред с това, за смартфон от висок клас G4 не предоставя качествен звук. От друга страна, LG са запазили някои от качествените характеристики, които напоследък липсват на смартфоните с марка Samsung – батерията е сменяема, а пространството за съхранение на данни безпроблемно може да се разшири чрез карта MicroSD.

Mate 8 на Huawei

Mate 8 на HuaweiС Mate 8 Huawei пуска на пазара отличен смартфон от висок клас, който грабва вниманието преди всичко с големия си, 6-инчов екран. Смартфонът е оборудван със собствен процесор на Huawei и батерия с голям капацитет – 4000 mAh, която осигурява продължителна автономна работа с фаблета. Конструкцията на Mate 8 също е висококачествена. За високата производителност на Mate 8 допринасят и широкият набор от опции за свързване, отличният екран, на който му липсва само висока прецизност на цветовете, и качествената основна камера. Препоръчително е обаче Huawei да подобрят качеството на предната камера, както и прецизността на GPS модула.

Nexus 6P на Google

Nexus 6P на GoogleНовият флагман на Google е убедителен в редица отношения. Наред с мощния процесор, устройството разполага с капацитет 3 GB на RAM паметта и осигурява безжична комуникация по най-новите стандарти – освен AC WiFi със скорост на трансфер на данни до 866 Mbit/s, смартфонът поддържа и Bluetooth 4.2 и NFC. Наред стова, смартфонът е съвместим с редица мрежи за мобилна комуникация. За работа с основни приложения устройството осигурява качествени висоговорители, бърза операционна система, отлична камера и надежден четец на пръстови отпечатъци. Наред с това, смартфонът предоставя и надежден GPS модул, а 5,7-инчовият му висококонтрастен екран с технология AMOLED е друго основно предимство на Nexus 6P, който се отличава и с висока прецизност и яркост на цветовете.