Sony MDR-1A

Описание на Sony MDR-1A

Производител:
Sony

Рейтинг:
6.8
Брой мнения: 5

Сподели:

Предимства

Sony MDR-1A са сравнително леки и много удобни за носене пълноразмерни слушалки, които предлагат по-добро звучене от MDR-1R – особено при баса, средните тонове и високите честоти. Сега слушалките се позиционират правилно на врата ви, тъй като наушниците могат да се въртят (и то в правилната посока), а в комплекта получавате два кабела, единият от които разполага с вградено дистанционно за смартфони, и удобна чантичка за носене.

Недостатъци

Цената им е донякъде висока, а на вграденото дистанционно му липсват някои функции за iPhone потребителите.

Оценка

Супер удобните Sony MDR-1A успяват добре да балансират яснота с дълбочина на звука, което ги прави много гъвкави слушалки, вписващи се в най-различни сценарии. Затова ако търсите добри слушалки в този ценови диапазон, това определено е предложение, което не трябва да изпускате.

Дизайн и функции

Sony MDR-1A е наследникът на модела MDR-1R – висококачествени over ear слушалки, появили се на пазара преди няколко години. Освен че са изключително комфортни за носене, те визуално много си приличат с по-новата версия, но цената им е различна благодарение на някои малки подобрения. На първо място, това е промененият дизайн на наушниците, които сега имат по-меки уплътнения и възглавнички, поставени под точно определен ъгъл, така че максимално добре да пасват на главата ви. Покритието на MDR-1A е малко по-текстурирано, докато на 1R – по-гладко.

Една от най-големите промени в дизайна при 1A е, че наушниците могат да се въртят в противоположна на 1R посока. Макар и да звучи незначително, в действителност това е от изключителна важност за вашия комфорт при носене. По този начин слушалките могат да се сгъват хоризонтално и да бъдат по-удобни при поставяне на шията ви, когато не слушате музика, а също и когато ги пренасяте.

С теглото си от 0,225 кг (без кабела), MDR-1A са малко по-леки от 1R (0,240 кг), което също е от значение за един over ear модел. Те лягат плътно, но не и твърде плътно около главата, така че да могат да се ползват от най-различни потребители.

Друга, по-малка промяна в дизайна, е свързана с кабела на слушалките. При 1А основата на конектора е позлатена, докато при 1R – не. По отношение на аксесоари получавате два стандартни кабела с дължина от 1,2 м, единият от които има вградено дистанционно и микрофон за смартфона ви.

Слушалките са предназначени предимно за Android устройства, но са съвместими и с iPhone, макар и да не поддържат всички техни функции (нямат контроли за силата на звука). Така например, ако имате смартфон с Android, ще можете да използвате приложението SmartKey, което ви позволява да персонализирате бутоните за контрол.

В комплект със слушалките е включен и приличен калъф, а Sony предлага и три опционни кабела от по-висок клас за още по-висококачествен звук.

Производителност

Още когато ги чуете, веднага ще усетите разликата – MDR-1A просто звучат добре. Балансът на баса, средните тонове и високите честоти е възможно най-добрият за този ценови клас, стерео звукът е просторен, а динамичният обхват – страхотен.

MDR-1A е предназначен преди всичко за меломани или най-вече за тези, които държат да чуват всички звуци от песента възможно най-точно, басовите и сопрановите тонове да не се възпроизвеждат с нежелателни изменения – моделът предава всичко точно каквото е. Също така, те са едни от най-удобните over ear слушалки на пазара в началото на 2015 година, така че няма да имате проблем, ако слушате музика с тях часове наред.

Ако сравните 1A с 1R, по-стария модел, веднага можете да усетите разликата в звученето – по-ясния звук, по-плътния бас и по-точните високи честоти. 1R възпроизвеждат ниските басови честоти по-неясно, без детайли, като слушалките възпроизвеждат по-добре вокалните и китарните партии – именно тази разлика откроява по-новия модел 1A.

При сравнение с друг професионален модел като Audio Technica ATH-MSR7 отново намираме прилика с 1A/1R, но само визуална, тъй като те имат още по-добра дефиниця на баса, средните тонове и високите честоти и от Sony.

Ако слушате предимно акустични записи с високо качество, със сигурност няма да имате проблем. Но ако предпочитате поп и рок или каквато и да е комерсиална музика или често слушате радио, може и да не усетите отличното качество на слушалките.

MDR-1R имат по-меко и приятно звучене, благодарение на което дори и по-нискокачествените записи звучат поносимо. 1A пък имат звучене точно по средата между 1R и ATH-MSR7, или казано с други думи, успяват да приведат в нормален вид и най-суровите записи, както и да направят по-ясните записи да звучат още по-добре.

Кой от тези водещи over ear модели сте си харесали най-много зависи преди всичко от това, каква музика слушате. Sony MDR-1A предоставят добре балансиран звук с меко звучене, така че да се харесат на възможно най-широк кръг от потребители. Единственият им по-сериозен недостатък е високата цена.